Motorsport

Motorsport intresserar många världen över. Det beror antagligen på att det är universellt, var du än bor kan du se motorsport och till och med köra själv. Motorsport är både vintersport och sommarsport. Motorsport kan köras på land, i luften och i vatten.

DakarrallytNågra av de mest extrema motorsporterna är kanske rally och framför allt Dakarrallyt. Rallyt hette tidigare Paris – Dakarrallyt men ändrade namn då man inte längre startade i Paris. Numera körs det för sjätte året i rad i Sydamerika under lika svåra förhållanden som en gång i Saharaöknen. Numer deltar förutom bilar även motorcyklar, fyrhjulingar och lastbilar. Under förra årtiondet hade vi en svensk deltagare i Dakarrallyt. Det var Tina Thörner som var kartläsare åt bland annat Coiln McRae med vilken hon kom tvåa år 2006.

I många motorsporter har svenskar varit aktiva och framgångsrika. I rallyvärlden så hade vi toppförare för 30 år sedan och nu kommer vi igen med Pontus Tidemand, en ung förare som har framtiden för sig. I år har vi även en svensk förare med i Formel 1, Marcus Ericsson som kör för stallet Caterham.

Vad som är mindre känt är att vi har en svensk framgångsrik förare i F1 H2O, formel 1 på sjön där Jonas Andersson från Frövi som knep VM brons i Båt F1 i december 2013.