Bilintresse hos barn

Som bilfantast vill du gärna att barnen ska gå i dina fotspår. Men hur väcker du barnets bilintresse?

Faktum är att barn ofta ärver sina hobbys av sina föräldrar. Om föräldrarna älskar musik eller bilar brukar barnen också tycka om det. Hobbyn växer fram eftersom de utsätts för ämnet om och om igen samt att de älskar att umgås med sina föräldrar och försöker därmed gilla det föräldrarna gillar så de kan umgås mer. Så om du har ett barn som du vill ska vara bilintresserad behöver du bara umgås med hen och ta med honom eller henne till garaget.

Du kan också uppmuntra intresset på fler ställen. Filmerna ”Bilar” från Disney uppskattas av många barn, även de som inte är intresserad av bilar, och du kan även ta biltemat till barnkalaset med tårtbilder som föreställer bilar. Och vi behöver väl inte ens nämna den uppsjö av billeksaker på marknaden? Själv kommer vi ihåg de gamla radiostyrda bilarna, de elektriska bilbanorna och microbilarna som man byggde upp egna världar med.

Om du uppskattar ditt barns nyfunna bilintresse kan du ta med hen att titta på rallytävlingar och se motorsport på teven. Sedan ska man komma ihåg att ett barns intresse kan plötsligt svalna, de vill gärna testa nya saker och då gäller det att du som förälder fortsätter att vara stöttande. Om ditt barn vaknar upp en morgon och bestämmer sig för att älska hästar, då kanske du får bita i det sura äpplet och följa med på ridlektionerna istället för bilmässan.